środa, 21 września 2011

Masz 30 minut czasu?

Są rzeczy na które zawsze trzeba znaleźć czas, zwłaszcza gdy ma się w domu dwóch wielbicieli małego, słodkiego co nieco ;)
Porzeczkowa muffinka

Całkowity czas wykonania ok. 30 minut :) 

Składniki:
  • 280 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki cukru (ale nie koniecznie)
  • 115 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • owoce (ja tym razem dałam czerwone porzeczki)
Wykonanie:

Masło z miodem rozpuścić i ostudzić. Dodać jajko i mleko, wszystko razem wymieszać. W dużej misce wymieszać (łyżką) wszystkie sypkie składniki. Do miski z suchymi składnikami dodać mokre na końcu wsypać owoce które lubicie, ważne żeby były drobne, lub drobno posiekane. 
Masę nałożyć do foremek i piec przez 20 minut w temp. 180-200 *C.
Przepis znaleziony gdzieś w internecie (nie pamiętam gdzie) , ale zmodyfikowany do moich potrzeb :)

3 komentarze:

  1. super, muszę spróbować upiec, urzekł mnie brak cukru i miód:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie, braku cukru, wrrrr...... Hmm, gdzieś w kuchni musi być ten przepis...chyba muszę potajemnie dopisać przypadkowe zero przy łyżeczkach miodu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. hie, hie, hie przepis mam w głowie :D

    OdpowiedzUsuń