Są rzeczy na które zawsze trzeba znaleźć czas, zwłaszcza gdy ma się w domu dwóch wielbicieli małego, słodkiego co nieco ;)
Porzeczkowa muffinka
Całkowity czas wykonania ok. 30 minut :)
Składniki:
- 280 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki cukru (ale nie koniecznie)
- 115 g masła lub margaryny
- 3 łyżki miodu
- 1 jajko
- 125 ml mleka
- owoce (ja tym razem dałam czerwone porzeczki)
Masło z miodem rozpuścić i ostudzić. Dodać jajko i mleko, wszystko razem wymieszać. W dużej misce wymieszać (łyżką) wszystkie sypkie składniki. Do miski z suchymi składnikami dodać mokre na końcu wsypać owoce które lubicie, ważne żeby były drobne, lub drobno posiekane.
Masę nałożyć do foremek i piec przez 20 minut w temp. 180-200 *C.
Przepis znaleziony gdzieś w internecie (nie pamiętam gdzie) , ale zmodyfikowany do moich potrzeb :)
Masę nałożyć do foremek i piec przez 20 minut w temp. 180-200 *C.
Przepis znaleziony gdzieś w internecie (nie pamiętam gdzie) , ale zmodyfikowany do moich potrzeb :)
super, muszę spróbować upiec, urzekł mnie brak cukru i miód:-)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, braku cukru, wrrrr...... Hmm, gdzieś w kuchni musi być ten przepis...chyba muszę potajemnie dopisać przypadkowe zero przy łyżeczkach miodu ;)
OdpowiedzUsuńhie, hie, hie przepis mam w głowie :D
OdpowiedzUsuń